Brusel - v hlavním městě Belgie


O tom, že bych se chtěl jednou podívat do Belgie, jsem začal poprvé přemýšlet asi někdy v roce 2008. V té době se totiž objevil na plátně kin film V Bruggách, v hlavní roli s Colinem Farrellem. Architektonické krásy spojené s vodními kanály člověka učarují už jen z filmu. A když už je člověk v Belgii, byla by hloupost nezavítat do hlavního města Belgie a Evropy. Dvě města jsou málo, tak proč nevidět i druhé největší přístavní město Evropy a zároveň druhé největší město Belgie – Antverpy? A tak se vyrazilo. Nechtělo se mi jezdit autem, zároveň v daném období nebyly ani zajímavé (rozuměj levné) ceny letenek a tak jsem si vyzkoušel poprvé delší cestu autobusem Student Agency (Praha – Brusel / Bruggy – Praha). Po Belgii to pak pro mne byla premiéra u nás v ČR tak neoblíbeným Flixbusem (Brusel – Antverpy / Antverpy – Bruggy) a musím říct, že cesta ať už SA nebo Flixbusem byla bezproblémová. Ze strany společností určitě. Škoda mluvit o nevychovaném španělsky mluvícím blbcovi, který neměl ani trochu slušnosti a celou cestu z Belgie do Prahy chtěl mít sklopené sedadla na maximum. A to i přes snahu slušné domluvy a tomu, že měl sedadlo vedle sebe volné (a mohl si nohy natáhnout třeba jinak, že jo).
Nebudu to natahovat a vrhneme se na to, co jsem v daných městech navštívil. Celá návštěva byla plánovaná tak, abychom v rámci 4 dnů stihli výše zmíněné města. Myslím, že je to akorát, pokud nejste zastánce sedět v každé kavárně či restauraci a to nejméně půl dne. To nejzajímavější z každého města lze stihnout za den, maximálně dva.
Můj krátký názor a pohled na Belgii, respektive na Brusel, Antverpy a Bruggy je rozdělený do třech samostatných článků společně s konkrétními místy, které jsem viděl.


  • Brusel – v hlavním městě Belgie
  • Antverpy – druhé největší přístavní město Evropy
  • Bruggy – menší a kouzelnější Benátky
Příjezd do hlavního města Belgie, které je počtem obyvatel velké zhruba jako Plzeň, byl nad ránem na jedno z vlakových nádraží. Výhodou Bruselu, ale i zbylých dvou navštívených měst je skutečnost, že vše důležité se nachází na menší ploše centra. Pokud ne, i tak je to většinou pěšky jenom kousek. Přesto mě však cesta z nádraží do centra zarazila. Všude mnoho bezdomovců, kteří spali různě v koutech budov a zároveň smrad. Nespojuji tyto dvě negativa dohromady, ale uvítání to hlavního města bylo překvapivé. Nechci ale Bruselu křivdit a zároveň je tedy pravdou, že v ranních hodinách byly zároveň všude „technické služby“ jenž připravovaly město na další pracovní den.
Tím, že jsem procházel Bruselem již kolem sedmé hodiny ranní, nikde nebyla ani noha a většinu památek jsem měl vlastně sám pro sebe. Další překvapení bylo, že i s přibývajícím časem se počet lidí v ulicích neměnil. A to byl klasický pracovní den, co jsem si tak zjišťoval. Času bylo dosti, až večer byl plánován odjezd do Antverp a tak mohla začít pěší prohlídka města. Doopravdy jsem neměl potřebu použít městskou hromadnou dopravu. A krom Atomia bylo vše po ruce. Určitě by se lépe chodilo nebýt tropického dne s teplotami přes třicet stupňů, ale na druhou stranu pořád lepší než chodit v dešti.

Pokud někde jedu, snažím se vždy navštívit místní bleší trh. Problém často bývá, že jsou otevřené jen v určité dny či hodiny a tak mnohdy o kouzla bleších trhů přijdu. Tady například jeden z nich na Jeu de Balle naštěstí funguje hned od samého rána, skoro každý den.  A opravdu, už po sedmé hodině na malém náměstíčku lidé vykládali všemožné věci z dodávek, případně někteří přijízděli jen na kole. Viděl jsem zde nábytek, starožitnosti, předměty z exotických krajin, knihy, malinké figurky apod. Klasický blešák, se vším všudy. Doporučuji navštívit v pozdějších dopoledních hodinách, když už je na místě více lidí.

Co by to bylo za výlet, kdyby se člověk nešel podívat v hlavním městě Evropy na Evropský parlament? Samo o sobě ani o nic zajímavého nejde, byť objekt je zajímavě architektonicky řešen, ale tím zajímavějším může být přilehlé Parlamentárium. Neboli interaktivní centrum (muzeum?), kde se návštěvník může dozvědět mnoho věcí o fungování EU apod.

Malé obdélníkové náměstí Grande Place, které obklopují nádherné renesanční historické budovy s dominantou gotické radnice. Byla by chyba zde nejít. Ráno zde navíc nebyla ani noha. Ok, přiznávám jednu japonskou rodinku se selfie tyčí. Pokud to vychytáte s návštěvou, jednou za dva roky v srpnu můžete zažít náměstí v unikátní podobě, kdy ho zdobí „květinový koberec“.




Kdo by neznal ikonu Bruselu – pochcánka - sošku čůrajícího chlapečka (Manneken Pis)? Ale víte, že poblíž je ještě soška čůrající holčičky a psa?
Co se týká chlapečka, ten je určitě nejznámější. Opět však přišlo jedno malé překvapení. Čekal jsem větší sošku, ale hlavně sošku na nějakém „zajímavém místě“. A ona je přitom schovaná v jedné z Xté obyčejných ulic. Opět výhoda ranní návštěvy města – plotek kolem sošky neobklopovali davy turistů, vlastně ani jeden zde nebyl. Pochcánek má mnoho oblečků, které je možné vidět v bruselském muzeu a pokud tedy Brusel navštívíte v tom správném období, možná bude zrovna oblečen.
Najít čůrající holčičku (Jeanneke Pis) je o něco těžší. Je dobře schované v jedné slepé uličce, která ke všemu i ve své krátké délce připomíná ostravskou Stodolní ulici (tedy ulici plnou barů). Soška je schovaná na samém konci ve výklenku, který je však společně se soškou asi hlavně kvůli možnému poničení opilců za mříží. Musím říct, že soška dívenky je díky jejího výrazu docela strašidelná a její odhalený klín sice strašidelný není, ale hanbatý je dost :)
A do třetice čůrající pes (Zinneke Pis). Ten stojí na malé křižovatce u jednoho sloupku v pozici, kdy ho zrovna značkuje.





Galerie Royales St. Hubert patří mezi jedny z nejstarších na světě, a i když nebude plánovat nic kupovat, už samotný průchod galerií je zážitkem. Opět hlavně kvůli architektuře. Dlouhý zastřešený koridor lemují zdobené výlohy butiků, obchůdků a kaváren.

Neobvyklá a dosti specifická stavba Atomium, kterou snad každý viděl alespoň někde na obrázku. Jedná se o pozůstatek konání Světové výstavy EXPO a byť se původně plánovalo zbourání, nakonec z toho sešlo. Tak může Atomium nadále stát schované v parku severně od centra. Pokud by někdo jako já nevěděl, Atomium znázorňuje model krystalové mřížky železa. Stavba se skládá z devíti koulí, které jsou spojeny chodbami. Je možná návštěva samotného Atomia. Já se ale spokojil s odpočinkem v přilehlém parku.

Parků a zeleně zde úplně moc není. V samotném centru se nachází Bruselský park, v jehož přední části se nachází Královský palác. Ten však není královskou rodinou obydlen (bydlí na okraji Bruselu v paláci Laeken). Jedná se tedy o jedno z mála míst, kam se schovat před ruchem města. Více na východ je pak park du Cinquantenaire a nebo trochu více z centra u zmíněného Atomia velký lesopark Ossegempark.







Kapitolou samou o sobě jsou samozřejmě například muzea, která jsou možné navštívit snad v každém hlavním městě po světě. I Bruselu máte možnost vybrat si z široké nabídky muzeí. Dalším nevšedním objevováním jsou určitě obří komiksové kresby na budovách (nečekejte Marvel ani DC, ale pravý evropský komiksový styl). A na internetu si určitě můžete vyhledat speciální bruselskou komiksovou trasu.

Belgická kuchyň
Co se týká kuchyně, typickým jídlem, které musíte vyzkoušet, jsou určitě vafle, hranolky nebo pralinky. No a pro pivaře musí být Belgie rájem. Samozřejmě české pivo je české pivo, ale tady poznáte zas odlišné chutě. Pivo je zde více „aromatické“, dražší a často se pije a prodává po třetinkách. Které je nejlepší je těžké říct, už jen proto, že mají neskutečně velký výběr. Vraťme se ale k vaflím. Ty mi chutnaly nejvíce. Jsou nadýchané a dělané z těsta připomínající domácí koblížky. Vafli si zde můžete koupit zhruba od tří eur výše. Naopak typické belgické hranolky mi nepřišli ničím zvláštní. Porce dávají velké, samotné kousky jsou větší, ale chuťově je pro mě hranolka hranolkou.