Bruggy - menší a kouzelnější Benátky


O tom, že bych se chtěl jednou podívat do Belgie, jsem začal poprvé přemýšlet asi někdy v roce 2008. V té době se totiž objevil na plátně kin film V Bruggách, v hlavní roli s Colinem Farrellem. Architektonické krásy spojené s vodními kanály člověka učarují už jen z filmu. A když už je člověk v Belgii, byla by hloupost nezavítat do hlavního města Belgie a Evropy. Dvě města jsou málo, tak proč nevidět i druhé největší přístavní město Evropy a zároveň druhé největší město Belgie – Antverpy? A tak se vyrazilo. Nechtělo se mi jezdit autem, zároveň v daném období nebyly ani zajímavé (rozuměj levné) ceny letenek a tak jsem si vyzkoušel poprvé delší cestu autobusem Student Agency (Praha – Brusel / Bruggy – Praha). Po Belgii to pak pro mne byla premiéra u nás v ČR tak neoblíbeným Flixbusem (Brusel – Antverpy / Antverpy – Bruggy) a musím říct, že cesta ať už SA nebo Flixbusem byla bezproblémová. Ze strany společností určitě. Škoda mluvit o nevychovaném španělsky mluvícím blbcovi, který neměl ani trochu slušnosti a celou cestu z Belgie do Prahy chtěl mít sklopené sedadla na maximum. A to i přes snahu slušné domluvy a tomu, že měl sedadlo vedle sebe volné (a mohl si nohy natáhnout třeba jinak, že jo).
Nebudu to natahovat a vrhneme se na to, co jsem v daných městech navštívil. Celá návštěva byla plánovaná tak, abychom v rámci 4 dnů stihli výše zmíněné města. Myslím, že je to akorát, pokud nejste zastánce sedět v každé kavárně či restauraci a to nejméně půl dne. To nejzajímavější z každého města lze stihnout za den, maximálně dva.
Můj krátký názor a pohled na Belgii, respektive na Brusel, Antverpy a Bruggy je rozdělený do třech samostatných článků společně s konkrétními místy, které jsem viděl.

  • Brusel – v hlavním městě Belgie
  • Antverpy – druhé největší přístavní město Evropy
  • Bruggy – menší a kouzelnější Benátky

Mohu potvrdit, že Benátky severu se jim říká oprávněně. Historické centrum, které stále místy vypadá jako ze středověku, je protkáno sítí kanálů, jenž dodávají místu své kouzlo. Není se čemu divit, že samotné centrum Brugg je zapsáno v Seznamu světového dědictví UNESCO.
Ono k Bruggám je prakticky zbytečné cokoli psát. Stačí totiž napsat, že stačí navštívit a trefit do samotného centra a pak jen bezcílně bloudit a bloudit v uličkách. Ale samozřejmě, že je zde mnoho míst, které jsou něčím zajímavější více…

Začneme tím hlavním a specifickým pro Bruggy a tedy sítí vodních kanálů. Není možné si nevšimnout jednoho z mnoha člunů s turisty, který neustále až do podvečera plují po kanálech křížem krážem. Okruh je vždy stejný a je tedy jedno, na které „zastávce“ nastoupíte. Jízda stojí (pokud jsem dobře pozoroval) všude stejně – 10 eur. A tak tedy spíše záleží na jakého průvodce a kapitána člunu narazíte. Já měl to štěstí a plus s hodně vtipným kapitánem, který posádku nepřetržitě zásoboval zajímavostmi o památkách kolem. Vše vždy říkal anglicky a francouzsky.




V samotném středu se nachází náměstí Markt obklopené historickými překrásnými budovami. Uvědomuju si, že tato věta se opakuje u každého zmíněného belgického náměstí (Brusel, Antverpy), ale nedá se to napsat jinak. Přece jen se o něco liší – krom historických budov, které svírají plochu náměstí, se na každém kousku nachází i různé posezení s restauracemi (jako třeba u nás v Praze). Přece jen o něco přívětivěji to vypadá bez toho. Každopádně náměstí má jasnou dominantu. Tou je věž Belfry. Pokud budete chtít, je možné vystoupat nahoru po schodech a prohlédnout si město z výšky (samozřejmě vstup se platí).



Za návštěvu stojí určitě i kostel Our Lady Bruges. V jeho prostorách nebo lépe řečeno hned za ním leží malý kamenný, ale asi nejkouzelnější můstek Bonifacius. Ono kouzlo mu totiž dodávají kulisy starých budov kolem.
Kromě hlavního náměstí, je zde třeba ještě menší Burg, kde stojí radnice, palác svobody či bazilika, která ukrývá Kristovu krev.

Nezapomeňte ani na starou nemocnici St. Jan Hospital, jejíž budova patří k vůbec těm nejstarším nemocničním. Dnes se uvnitř nachází muzeum. A když jsme u muzeí, těch je tu také vícero. Třeba všech hlavních pochoutek Belgie: muzeum čokolády Choco-Story, hranolek Frietmuseum a piva Bruges Beer Experience.



Při procházkách po Bruggách určitě také narazíte na místo zvané Rozenhoedkaai. Vypadá to jako obyčejné místo, ale právě odtud pochází snad nejvíce fotek z Brugg. Místo totiž vystihuje celé Bruggy – je zde vodní kanál, do kterého padají větve vrby a kolem všude typická kamenná zástavba.
Popravdě musím říct, že pokud v Bruselu a Antverpách bylo minimum turistů, tak v Bruggách byli na každém rohu. A proto pro mě bylo krátkých vysvobozením a oddychem místo, trochu mimo centrum a přesto stále blízko. Severně od centra stojí 4 větrné mlýny Kruisvest, které zde stojí již od středověku.




Belgická kuchyň
Co se týká kuchyně, typickým jídlem, které musíte vyzkoušet, jsou určitě vafle, hranolky nebo pralinky. No a pro pivaře musí být Belgie rájem. Samozřejmě české pivo je české pivo, ale tady poznáte zas odlišné chutě. Pivo je zde více „aromatické“, dražší a často se pije a prodává po třetinkách. Které je nejlepší je těžké říct, už jen proto, že mají neskutečně velký výběr.
Vraťme se ale k vaflím. Ty mi chutnaly nejvíce. Jsou nadýchané a dělané z těsta připomínající domácí koblížky. Vafli si zde můžete koupit zhruba od tří eur výše. Naopak typické belgické hranolky mi nepřišli ničím zvláštní. Porce dávají velké, samotné kousky jsou větší, ale chuťově je pro mě hranolka hranolkou.